Wat ik het meest tegenkom bij het zoeken naar oude bijzondere objecten? Klokken en naaimachines: zonder twijfel. En twee stukjes techniek die ik qua reparatie liever aan de specialisten over laat en dus tot nu toe heb overgeslagen. Het is tenslotte mijn insteek om objecten weer een plek te geven in de wereld van nu, en bij voorkeur een werkende, geen decoratieve. Toen onlangs een goede vriend vroeg om eens naar een goed werkende (hoera!) Singer te komen kijken, is de tijd rijp voor een duik in de bijzondere geschiedenis van dit bedrijf! Het gaat om de Singer Corporation, in 1851 gevestigd als I.M. Singer & Co. Daar gaan we!
Isaac Singer (1811-1875) was de oprichter van het bedrijf. Hij begon zijn carrière als rondreizend acteur. Wanneer er in de kunsten weinig te verdienen viel, werkte hij als arbeider, onder andere aan het Illinois and Michigan Canal. Om het graven te vergemakkelijken ontwierp hij een rotsboormachine waarvoor hij in 1839 een patent verkreeg: het leverde hem veel geld dat hij gebruikte om weer te kunnen spelen. In 1849 ontwierp hij een lettersnijmachine. Later in Boston huurde hij een gedeelte van een atelier om het prototype uit te werken. Zijn huurbaas en medegebruiker van het atelier Orson Phelps bouwde daar naaimachines. Singer verbeterde de naaimachine en de Singer Sewing Machine was geboren.
Verschillende Wikipedia sites leren me van alles over de geschiedenis van de Singer naaimachine. Iets verder graven brengt me bij iemand die zich heeft verdiept in niet alleen de geschiedenis maar ook in de typen en techniek van dit bijzondere apparaat: Erik Neek – YouTube. Heel handig: van deze machine zijn namelijk miljoenen (!) gemaakt en veel verschillende typen. Erik’s informatie biedt een schatkamer aan perspectieven om de Singer mee te beschrijven. De geschiedenis van het (ver)maken van kleding sinds de industriele revolutie, de Singer workshops in veel verschillende dorpen en steden in meerdere landen, de ontwikkeling van het bedrijf zelf tot de dag van vandaag, de technische ontwikkeling van de historische machines, verschillen en overeenkomsten in de rollen van mannen en vrouwen in de kleermakerij…
Kortom: teveel om hier uit te werken! Wel deel ik graag de details over deze individuele, volledig werkende, machine. Het serienummer Y 986 4919 leert dat het gaat om type 28K, gemaakt in 1935. Bijzonder aan deze prachtig gedecoreerde Singer is de volledigheid van de bijbehorende attributen, slechts het sleuteltje ontbreekt. We hopen dat deze naaimachine haar honderdste verjaardag viert op een plek waar ze wordt bewonderd en gebruikt!
250 €